Twee manieren om op te slaan
Biztopia slaat op als jij erom vraagt. Jij kiest wanneer. Een paar dingen slaan ook vanzelf op: sommige co-opverplaatsingen van items en sommige conversiecontrolepunten schrijven op de achtergrond een save. Reken er niet op, sla zelf op.
1. Opslaan vanuit het pauzemenu
- Druk op Esc (gamepad: Start) om het pauzemenu te openen.
- Kies Spel opslaan.
Dit schrijft je huidige opslagslot en zet de klok niet naar de volgende dag. Er verschijnt een korte bevestiging "Spel opgeslagen". Gebruik het vaak, bijvoorbeeld voor een riskante rit of voordat je afsluit.
Het pauzemenu toont ook wanneer je voor het laatst hebt opgeslagen. Voor je eerste save staat er "Nog niet opgeslagen".
In co-op slaat alleen de host op. Een gast ziet de knop Spel opslaan uitgeschakeld, met de melding "De host slaat dit spel op".
2. Opslaan in het opslaggebied en naar de volgende dag gaan
Als je in het opslaggebied staat en het gebruikt, opent het opslagscherm met een lijst van 9 slots. Sta je buiten het gebied, dan zegt het spel "Ga naar binnen om op te slaan". In co-op kan alleen de host het gebruiken: een gast ziet "Alleen de host kan de huidige sessie opslaan."
- Kies een slot. Een leeg slot zegt Leeg. Een gebruikt slot toont zijn dag en de naam van het bedrijf of de speler. Het slot waarin je nu speelt, is gemarkeerd met Dit spel.
- Kies je een ander slot dat al een save bevat, dan vraagt het spel "Slot N overschrijven?" en bevestig je met Overschrijven. Je eigen huidige slot vraagt dat niet.
- Kies Opslaan en volgende dag om op te slaan en meteen de volgende ochtend te beginnen. Het scherm kan ook gewoon opslaan zonder naar de volgende dag te gaan.
Terwijl het bezig is, zie je "Opslaan..." en zijn de slots en de sluitknop uitgeschakeld.
Naar de volgende dag gaan is een soort slapen, dus dat kan alleen op bepaalde momenten van de dag. Daarbuiten is de knop uitgeschakeld.
De volgende dag beginnen:
- vult de energie van elke speler in het spel aan, zie de pagina Behoeften;
- herstelt je motivatie en verlaagt je honger een beetje;
- toont het dagrapport met je inkomsten en uitgaven. Is er niets voor die dag, dan staat er "Er is nog geen rapport voor deze dag."
Afsluiten
Als je afsluit vanuit het pauzemenu, vraagt het spel naar niet-opgeslagen voortgang, dus lees de vraag:
- Om het spel af te sluiten: Opslaan en afsluiten of Afsluiten zonder opslaan.
- Om terug te gaan naar het hoofdmenu: Opslaan en gaan of Zonder opslaan naar het menu.
- Voor je eerste save vraagt het je nu op te slaan.
- Een co-opgast krijgt "De host speelt door en slaat het spel op." en kiest Spel verlaten.
Een spel laden
In het hoofdmenu:
- Doorgaan laadt je nieuwste speelbare save. Het onthoudt of die save voor het laatst online is gespeeld en start in die modus. Is dat slot hersteld vanuit een back-up, dan staat er op de knop Back-up openen.
- Spel laden toont je saves, eerst de slots (nieuwste bovenaan) en dan oudere bewaarde saves. Een kaart kiezen selecteert hem alleen. Druk daarna op de knop om hem te spelen:
- Solo laden start hem als singleplayerspel.
- Online co-op starten start hem als gehost spel, zie de pagina Online co-op.
- Kaarten voor oudere versies hebben het label "G1-voortgang (back-up), dag N" of "Oudere versie (back-up), dag N".
Back-ups en beschadigde saves
Elke keer dat het spel een leesbare save vervangt, wordt de oude ernaast bewaard als back-up. Mislukt het vernieuwen van de back-up, dan blijft de vorige back-up staan. Een save die niet gelezen kan worden, wordt apart gehouden voordat hij wordt vervangen.
- Kan het hoofdbestand niet gelezen worden maar een back-up wel, dan herstelt het spel vanuit de back-up en toont het een melding met de tijd, het bedrijf, het niveau en de dag van de back-up. Check of alles eruitziet zoals je het achterliet en sla opnieuw op. Open hem met Back-up openen.
- Werkt geen van beide, dan is de kaart gemarkeerd met Beschadigde save en staat er dat er geen back-up is. Hij kan niet worden geladen.
- Save gebruiken op een bewaarde kaart zet die save in zijn slot. De save die er stond, wordt bewaard als een nieuwe bewaarde kaart, dus er gaat niets verloren.
- Om een save te verwijderen moet je de verwijderknop ingedrukt houden: X of Delete op een toetsenbord, of de linker actieknop op een gamepad. Een snelle tik doet niets, dus je kunt er niet per ongeluk een verwijderen. De bovenste actieknop opent meer acties voor de geselecteerde save.
- Mislukt het opslaan, dan zegt het spel dat. Een volle schijf heeft een eigen melding en zegt dat de vorige save ongewijzigd is. Maak wat ruimte vrij, open het pauzemenu en sla opnieuw op. De tablet toont een mislukte save ook in zijn aandachtslijst.
- Een slot dat niet kon worden geladen, is voor de rest van die sessie beschermd tegen schrijven.
Bewaring
Bewaring is een app op je tablet. Hij houdt items vast die je niet draagt, zodat je ze niet kwijtraakt: bijvoorbeeld items van een co-oppartner die is weggegaan en items die een grote update heeft verplaatst. Het is niet het tabblad Kluis van de app Financiën, dat is voor geld.
- Druk op B (gamepad: D-pad rechts) om de tablet te pakken.
- Open de app Bewaring.
Wat je daar kunt doen:
- Items staan in groepen met kopjes: Eten, Medicijnen, Dozen, Producten, Schappen, Pallets, Magazijnuitrusting, Spullen voor thuis en de items van je co-oppartners.
- Filters tonen Alles, Bedrijf of Van mij. Ze verschijnen alleen als er items van andere eigenaren zijn. Voor de host bevat Van mij ook items van het bedrijf.
- Kies Pak 1 om één item mee te nemen.
- Kies Pak zoveel als past om je vrije inventarisruimte te vullen vanuit die groep. Het wordt niet getoond voor losse items en pallets.
- Een regel toont "Inventaris: X/Y vrij" of "Je inventaris is vol."
- Pallets kun je ook met een volle inventaris meenemen. "... is voor je neergezet."
Je kunt items alleen meenemen op de plek die de app toestaat. Overal anders zegt hij "Ga naar het magazijn om spullen te pakken."
Sommige rijen zijn nog niet klaar:
- "Klaar na de volgende opslag": een verse storting, hij kan nog niet worden meegenomen.
- "Eigenaar speelt": hij is van een co-oppartner die online is.
- "Onleesbaar": het item kan niet worden geladen.
- "De lijst is veranderd, probeer het opnieuw." Druk gewoon nog eens.
Een lege app zegt "Niets in Bewaring.", of "Niets voor dit filter." als een filter alles verbergt.
Ik zit vast
Zit je personage vast of kan hij niet verder, open dan het pauzemenu en kies Ik zit vast. Het vraagt "Teleporteren naar het begin?" en je bevestigt met Teleporteren. Je ziet "Frisse start, vrij pad!".
- Te voet verplaatst het je naar een plek bij het begin van het spel (gasten komen bij de host terecht).
- In een auto probeert het eerst het voertuig naar een vrije plek te verplaatsen en houdt het je erin.
- Er zit een afkoeltijd op, dus na gebruik wacht je even voordat je het opnieuw kunt gebruiken.
Tips
- Sla op vanuit het pauzemenu voor lange klussen en voordat je het spel verlaat.
- Gebruik Opslaan en volgende dag als je klaar bent met een dag.
- Houd een paar slots aan. Overschrijf je enige save niet als je iets nieuws probeert.
- Zie je de herstelmelding, sla dan meteen opnieuw op.
- Neem eten en medicijnen uit Bewaring mee in het magazijn voordat je op een lange reis gaat.
- In co-op moet de host opslaan voordat de groep stopt.
